Udostępnij

Portal Serwis-Masażysta zapraszam na konferencję, której będie patronował kolejny rok z rzędu. Nie zabraknie nas tam i tym razem.

 

21-23 kwietnia 2016 r. w Łodzi.

 

Temat wiodący:

 „Cele kształcenia w przedmiocie masażu na różnych poziomach edukacji.”

Miejsce obrad:

sala konferencyjna Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

Organizator:

Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Portal Serwis-Masażysta zapraszam na konferencję, której będie patronował kolejny rok z rzędu. Nie zabraknie nas tam i tym razem.

 

21-23 kwietnia 2016 r. w Łodzi.

 

Temat wiodący:

 „Cele kształcenia w przedmiocie masażu na różnych poziomach edukacji.”

Miejsce obrad:

sala konferencyjna Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

Organizator:

Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Program:
21.04.2016  CZWARTEK

10.00 – 10.15 Otwarcie  X Ogólnopolskiej Konferencji Metodyczno –Naukowo – Przedmiotowej  „Współczesny masaż w fizjoterapii i kosmetologii w spa i odnowie biologicznej”, Łódź

10.15 – 10.45 Wręczenie Statuetek Zasłużony dla Rozwoju Masażu w Polsce

11.00 – 11.30 ,,Zapomniany masażysta – dr Michał Siekierzyński”. –  mgr Leszek Magiera. (30min.)

11.30 – 11.45 Relacja z I-ego Pikniku nauczycieli masażu i masażystów w dniach 28-30.08.2015  Paweł Piątkowski (15 min.)

11.45 – 12.00 Przerwa kawowa

Panel 1 – Masaż w świetle badań naukowych

12.00 – 12.30 „Masaż medyczny jako środek reedukacji czucia somatycznego na poziomie rdzenia kręgowego”.
mgr Henryk Pawlak, mgr Sarak Jóźwik. (30 min.)
Klinika Masażu Medycznego o.o Bonifratrów, Wrocław.

12.30 – 13.00 „Masaż medyczny w procesie podnoszenia sprawności i wydolności struktur układu siatkowatego z receptorów czucia somatycznego”.
mgr Henryk Pawlak, mgr Alina Skowron. (30 min)
Klinika Masażu Medycznego o.o Bonifratrów, Wrocław.

13.00 – 13.30 „Masaż medyczny jako środek uaktywniania plastyczności mózgu w depresji wzrokowej i słuchowej”.
mgr Henryk Pawlak, Przemysław Rejman. (30min.)
Klinika Masażu Medycznego o.o Bonifratrów, Wrocław.

13.30 – 14.00 Przerwa kawowa

14.00 – 14.35 „Masaż medyczny – lek czy placebo”.
mgr Henryk Pawlak 1, dr Krzysztof Kassolik 2, dr hab. Waldemar Andrzejewski 2.(35 min.)
1. Klinika Masażu Medycznego w Zakładzie Ziołolecznictwa O.O. Bonifratrów, Wrocławiu    
2. Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, Instytut Fizjoterapii, Opole

14.35 -14.55 „Zastosowanie masażu tensegracyjnego u aktywnego zawodowo muzyka-opis przypadku”.                               
dr Iwona Wilk1, dr Krzysztof Kassolik2, dr hab. Waldemar Andrzejewski, dr hab. Donata Kurpas2,3.(20 min.)   
1. Akademia Wychowania Fizycznego, Wydział Fizjoterapii, Katedra Fizjoterapii i Terapii  Zajęciowej, Wrocław
2. Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, Instytut Fizjoterapii, Opole
3. Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Medycyny Rodzinnej, Wrocław

14.55 – 15.20 Przerwa

15.20 – 15.40 „Zastosowanie masażu tensegracyjnego po mastektomii-opis przypadku”
dr Iwona Wilk1, dr Krzysztof Kassolik 2, dr hab. Waldemar Andrzejewski 2, dr hab. Donata Kurpas2,3.(20 min.)
1. Akademia Wychowania Fizycznego, Wydział Fizjoterapii, Katedra Fizjoterapii i Terapii  Zajęciowej, Wrocław
2. Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, Instytut Fizjoterapii, Opole
3. Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Medycyny Rodzinnej, Wrocław

15.40 – 16.00 „Zastosowanie masażu tensegracyjnego u kobiet w ciąży-opis przypadku”.
dr Iwona Wilk1, dr Krzysztof Kassolik 2, dr hab. Waldemar Andrzejewski 2, dr hab. Donata Kurpas 2,3.(20 min.)  
1. Akademia Wychowania Fizycznego, Wydział Fizjoterapii, Katedra Fizjoterapii i Terapii  Zajęciowej, Wrocław
2. Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, Instytut Fizjoterapii, Opole
3. Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Medycyny Rodzinnej, Wrocław

16.00 – 16.20 „Ocena wrażliwości uciskowej tkanek po zastosowaniu masażu klasycznego”.  
dr Iwona Wilk 1,4, dr Krzysztof Kassolik 2, dr hab. Waldemar Andrzejewski 2, dr hab. Donata Kurpas 2,3,  Magdalena Tarkowska 4, Tomasz Matuszewski 4. (20 min.)    
1. Akademia Wychowania Fizycznego, Wydział Fizjoterapii, Katedra Fizjoterapii i Terapii  Zajęciowej, Wrocław
2. Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, Instytut Fizjoterapii, Opole
3. Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Medycyny Rodzinnej, Wrocław
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych, Kierunek Technik Masażysta, Wrocław  

16.20 – 16.40 Przerwa

16.40 – 17.10 „Rola powysiłkowego masażu sportowego maratończyków – (badania na materiale własnym)”. 
mgr Lech Wasilewski 1,2,3. (30 min.)
1.Collegium Studium Rehabilitacji, Psychologii i Polityki Społecznej, Warszawa             
2.Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości Beaty Mydłowskiej, Warszawa
3.Szpital Praski, Warszawa

17.10 – 17.30„Od chwytu do struktury, czy od struktury do chwytu?”.
mgr Sebastian Pusiarski. (20 min.)
Dolnośląski Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy nr.13 dla Niedowidomych i Słabowidzacych im. Marii Grzegorzewskiej, Wrocław

17.30 -18.00 „Zastosowanie masażu tensegracyjnego w asymetrii twarzy”
mgr Żerebiec Piotr 1, mgr Andrzej Czapłygin 1, mgr Krzysztof Wójcik 2,3 (30 min.)
1.Medyczne Studium Zawodowe im. S.Leszczyńskiego, Zamość
2.EUREK Rzeszowska Policealna Szkoła Medyczna, Rzeszów       
3.Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, Kraków

22.04.2016  PIĄTEK

Panel 2 – Jak być lepszym masażystą

10.00 – 10.30 „Pokaz masażu pt. Masaż relaksacyjny rytmiczny”. mgr Leszek Magiera. (30 min.)                                                            

10.30 – 11.10 „Znaczenie kompresjoterapii w leczeniu obrzęków”.
mgr Sebastian Biały. (40 min.)
1. Polskie Towarzystwo Limfologiczne, Szkoła Policealna Fizjoterapii, Chorzów
2. NZOZ „Rehabilitacja” s.c, Chorzów
3. Rehamed, www.rehamed-24.pl – otwarta baza wiedzy o obrzęku

11.10 – 11.30 Przerwa kawowa

11.30 – 12.00 „Techniki sprężystego odkształcania tkanek w terapii blizny”.
dr Kowacka Bogusława, dr Elżbieta Ciejka. (30 min.)
Wyższa Szkoła  Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Wydział  Kosmetologii, Łódź   

12.00 – 12.30   „Zespół bolesnego barku” – diagnostyka i terpia
mgr Piotr Chyliński. (30 min.)
Wyższa Szkoła Mazowiecka, Wydział Nauk Medycznych-Fizjoterapia, Warszawa

12.30 – 12.50  „Przydatność terapii i masażu leczniczego w łagodzeniu objawów zespołu

napięcia przedmiesiączkowego”.
mgr Wojtek Laber 1,2, dr Roman Heider 1,2, mgr Wojciech Tomasz Laber 1,3, mgr Barbara Trawka3, mgr Monika Sobańska 3, dr Anna Maria Choińska 1. (20 min.)
1. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich, Wydział Nauk o Zdrowiu, Katedra Fizjoterapii, Wrocław                
2. Wyższa Szkoła Fizjoterapii, Wrocław
3. Zakład Profilaktyczno-Leczniczy „Provita”, Wrocław
                  
12.50 – 13.05 Przerwa

13.05 – 13.45 „Manualny drenaż limfatyczny w obrębie twarzy“.(40 min.)
Zachodniopomorskie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Szczecin

13.45 – 14.00 FIRMA HABYS

14.00 – 14.15 Przerwa

14.15 – 15.15 „Masaż w sporcie”
mgr Tomasz Podgórski (60 min.)
Szkoła Masażu Medikon, Warszawa

15.15 – 16.00  „   Pogranicze stomatologii i fizjoterapii oraz problemy, które w związku z tym występują ”.
dr Piotr Pawłowski. (45 min.)
Klinika stomatologiczna Estetyka, Łódź               

16.00 – 16.15 FIRMA LURGUS

16.15 – 16.55 „Mononeuropathie kończyny górnej, diagnostyka, terapia”.
dr Robert Rokicki. (40 min.)
Uniwersytecki Szpital Kliniczny im.WAM Klinika Chirurgii Ręki, Łódź
Uniwersytet Medyczny, Łódź   

16.55 – 17.10 Przerwa

17.10 – 17.55 „Choroba zwyrodnieniowa stawów – patogeneza, leczenie ”.
dr Sławomir Goc. (45 min.)
Uniwersytecki Szpital Kliniczny im.WAM Klinika Ortopedii, Łódź
Uniwersytet Medyczny, Łódź

17.55 – 18.15 „Ocena algometryczna zmian poziomu progu bólu po masażu na krześle u pracowników biurowych”
dr Anna Cabak. (20 min.)
Wydział Rehabilitacji, Zakład Fizjoterapii i Masażu, AWF Warszawa

23.04.2016  SOBOTA

Panel 3 – Jak być lepszym  nauczycielem  masażu

10.00 – 10.30 „Badanie w masażu – znaczenie i metodyka nauczania”.
mgr Czarek Nenczak1, mgr Zbigniew Pietras 2.(30 min.)           
1. Wojewódzki Zespół Szkół Policealnych, Sztum
2. Zabrze

10.30 – 11.10 „Metodyczne aspekty nauczania masażu sportowego. Praktyczne zastosowanie masażu w sporcie u zawodnika po rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego”. (I część – próba ujednolicenia nazewnictwa i podziału masażu sportowego,  II część – przedstawienie przypadku klinicznego )
mgr Bianka Lis-Jarczak, mgr Tomasz Kuczma, mgr Jacek Pieczyński. (40 min.)
Wielkopolskie Samorządowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Ostrów Wielkopolski

11.10 – 11.30 Przerwa

11.30 – 11.50 „Masaż po zabiegach i urazach w obrębie nosa i zatok przynosowych”
dr Piotr Pietkiewicz1, dr Paweł Piątkowski2. (20 min.)
1. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im.WAM. Klinika Otolaryngologii, Onkologii Laryngologicznej Audiologii i Foniatrii, Łódź
2. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im.WAM. Klinika Ortopedii, Łódź    
  
11.50 – 12.20 „Najczęstsze błędy występujące w biomechanice rąk słuchaczy/studentów w trakcie początkowego nauczania masażu. Pokaz ”.
dr Paweł Piątkowski 1, dr Kamil Piątkowski 2, mgr Lucyna Nagórska 3. Studenci Wyższej Szkoły Imformatyki i Umiejętności Wydział Pedagogiki i Promocji Zdrowia. Kierunek Fizjoterapii w Łodzi. (40 min.)
1. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im.WAM. Klinika Ortopedii, Łódź         
Wyższa Szkoła  Biznesu i Nauk o Zdrowiu Wydział Kosmetologii, Łódź
Wyższa Szkoła Imformatyki i Umiejętności Wydział Pedagogiki i Promocji Zdrowia. Kierunek Fizjoterapii, Łódź
2. Centrum Medyczne Szpital Świętej Rodz, Łódź
Publiczna Policealna Szkoła Medyczna, Łódź
3. Wielkopolskie Samorządowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Gniezno NZOZ
Rehabilitacja Lecznicza, Trzemieszno

12.20 – 12.30 Przerwa

12.30 – 13.00 „Świat Aromaterapii – fakty i mity”   
mgr Renata Lignar 1, mgr Tomasz Mrozek 2.(30 min.)
1. Medyczno Społeczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Jasło
2. Medyczno Społeczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Przemyśl

13.00 – 13.20 „Przyrządy stosowane w masażu”                   
mgr Marek Wolny. (20 min.)
Wielkopolskie Samorządowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1, Poznań

13.20 – 13.40 „Ćwiczenia oparte o system jogi w praktyce masażysty”
mgr Jacek Mitka. (20 min.)   
1. Zespół Szkół Medycznych, Jaworzno
2. Zespół Szkół Medycznych TEB Edukacja, Legnica i Lubin
3. Gabinet Odnowy fizjologicznej i Usług Rehabilitacyjnych „JACEK”, Legnica

13.40 – 14.00 „Tsuboki – masaż punktów młodości”
mgr Jacek Mitka. (20 min.)
1. Zespół Szkół Medycznych, Jaworzno
2. Zespół Szkół Medycznych TEB Edukacja, Legnica i Lubin
3. Gabinet Odnowy Biologicznej i Usług Rehabilitacyjnych „JACEK”, Legnica

Zakończenie  konferencji

 

Patronat Naukowy:

dr Elżbieta Ciejka
dr Bogusława Kowacka
dr Paweł Piątkowski
mgr Anna Drobnik

 

Patronat Organizacyjny:

Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii: Marek Kiljański
Łódzki Oddział Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii: Marcin Szczepanik
Sekcja Masażu przy Polskim Towarzystwie Fizjoterapii: Krzysztof Kassolik
 

Komitet organizacyjny:

Dr Paweł Piątkowski – przewodniczący

 

Członkowie:

dr Bogusława Kowacka
dr Elżbieta Ciejka
Aleksandra Mysiakowska
Magdalena Kubiak
 
Szczegółowe informacje na stronie organizatora: TUTAJ

Udostępnij

Komentarze

komentarze