Udostępnij

Nowe spojrzenie na właściwości oliwy z oliwek, tak często stosowanej w terapii masażem…

Nowe spojrzenie na właściwości oliwy z oliwek, tak często stosowanej w terapii masażem…

Powszechnie i od dawna znane są w kosmetologii dobroczynne właściwości oliwy. Znakomicie odżywia ona skórę, działa kojąco, wygładzająco i nawilżająco. Dostarcza skórze nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenoidów, fitosteroli i fosfolipidów.

Nie są to jedyne jej zalety.
Ostatnie badania wykazały nowe, nie znane dotychczas jej właściwości. W świeżo tłoczonej oliwie z oliwek (z zimnego tłoczenia) znajdują się składniki o właściwościach przeciwzapalnych. Enzymy zawarte w oliwie blokują chemiczne przekaźniki, powodujące ból i opuchliznę występujące podczas stanów zapalnych. Mogą one być odpowiedzialne za dobroczynne efekty diety śródziemnomorskiej, redukującej ryzyko udarów, chorób serca, raka piersi, płuc i demencji. Wszystkie te schorzenia związane są z zapaleniem.

Enzymy wykryte w oliwie z oliwek mają lepsze właściwości przeciwzapalne niż powszechnie stosowane środki, takie jak aspiryna i ibuprom. Codzienne spożywanie oliwy działać może jako naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Nie zadziała on doraźnie na ból głowy, ale systematycznie stosowany da wymierne korzyści organizmowi.

Odkrycie przeciwzapalnych właściwości oliwy z oliwek ma ogromne znaczenie, ponieważ coraz częściej okazuje się, że stan zapalny organizmu jest czynnikiem powodującym różne choroby, od chorób serca zaczynając.

źródło:

autor: shuboshi

autor: Banasinski
link:


Udostępnij

Komentarze

komentarze