Udostępnij

Portal serwis-masażysta.pl objął patronatem medialnym kolejne ciekawe wydarzenie.

Tym razem będziemy obecni na I sympozjum fizjoterapeutycznym na temat stawu kolanowego. Relacja z tego wydarzenia ukaże się oczywiście na łamach naszego serwisu.

Portal serwis-masażysta.pl objął patronatem medialnym kolejne ciekawe wydarzenie.

Tym razem będziemy obecni na I sympozjum fizjoterapeutycznym na temat stawu kolanowego. Relacja z tego wydarzenia ukaże się oczywiście na łamach naszego serwisu.

Szanowni Państwo,
 
mamy przyjemność zaprosić do udziału w pierwszym fizjoterapeutycznym sympozjum naukowym poświęconym zagadnieniom stawu kolanowego.
Sympozjum kierujemy głównie do fizjoterapeutów (zarówno tych praktykujących, jak i studentów), lekarzy ze specjalizacją z rehabilitacji, lekarzy ortopedów, trenerów przygotowania motorycznego oraz wszystkich innych interesujących się tematyką leczenia i rehabilitacji stawu kolanowego.
 
Specjaliści z kliniki Carolina Medical Center – na czele z lek. Robertem Śmigielskim – w jasny i czytelny sposób przedstawią najnowsze doniesienia m.in. z zakresu:
 
anatomii i biomechaniki – m.in. unikalne materiały filmowe i zdjęciowe z pokazów cadaverowych oraz praktyczne wykorzystanie tej wiedzy w pracy w pacjentem
diagnostyki obrazowej i funkcjonalnej – dlaczego dobry fizjoterapeuta powinien umieć interpretować te wyniki,
postępowania zachowawczego i pooperacyjnego po najczęstszych kontuzjach stawu kolanowego – czyli jak skutecznie pomóc pacjentowi i jednocześnie nie zepsuć dokonań chirurga,
wykorzystania wiedzy osteopatycznej w leczeniu stawu kolanowego.
 
Serdecznie zapraszamy do udziału!
Zespół Carolina Medical Center
 
PROGRAM
9:00 Otwarcie Sympozjum 5 min
9:05 Anatomia i biomechanika stawu kolanowego – aspekty praktyczne w fizjoterapii
mgr Dariusz Straszewski/ mgr Marcin Plenzler 30 min
9:35 Diagnostyka obrazowa stawu kolanowego – czyli jak interpretować wyniki badań na potrzeby fizjoterapii?
dr n. med. Beata Ciszkowska-Łysoń/ lek. med. Marcin Paśnik 35 min
10:10 Diagnostyka funkcjonalna jako istotny element oceny i kontroli efektywności terapii stawu kolanowego
mgr Olga Korbolewska/ mgr Anna Mierzwińska 30 min
10:40 DYSKUSJA 10 min
10:50 Przerwa kawowa 15 min
11:05 Aktualne metody leczenia więzadła krzyżowego przedniego: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Robert Śmigielski 20 min
11:25 Aktualne metody leczenia łąkotek: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Michał Drwięga 20 min
11:45 Aktualne metody leczenia wybranych patologii w stawie rzepkowo-udowym: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Daniel Kopko 20 min
11:05 Aktualne metody leczenia wybranych patologii chrząstki w stawie kolanowym: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Urszula Zdanowicz 20 min
12:25 Biofeedback jako nowoczesna forma terapii stawu kolanowego (wykorzystanie USG, EMG)
mgr Agnieszka Rosińska 15 min
12:40 Wykorzystanie fizykoterapii w nowoczesnej terapii stawu kolanowego
mgr Izabella Awerczuk, mgr Katarzyna Mielnicka, mgr Małgorzata Kowalczyk 20 min
13:00 DYSKUSJA 10 min
 
13:10 Przerwa obiadowa 50 min
 
14:00 Rehabilitacja po uszkodzeniu łąkotek–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Marcin Plenzler, mgr Anna Mierzwińska, mgr Małgorzata Kowalczyk 15 min
14:15 Rehabilitacja po uszkodzeniu ACL–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Marcin Plenzler 15 min
14:30 Rehabilitacja po uszkodzeniu stawu rzepkowo udowego–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Magdalena Syrek, mgr Dariusz Straszewski 15 min
14:45 Rehabilitacja po uszkodzeniu chrząstki–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Włodzimierz Gulyan 15 min
15:00 Rehabilitacja po endoprotezoplastyce stawu kolanowego
mgr Wojciech Suszczyński 15 min
15:15 DYSKUSJA 10 min
15:25 Przerwa kawowa 15 min
15:40 Wpływ biomechaniki kręgosłupa i miednicy na funkcję stawu kolanowego
mgr Tomasz Jurkiewicz 10 min
15:50 Optymalizacja ukrwienia w okolicy stawu kolanowego
mgr Tomasz Jurkiewicz 10 min
16:00 Elementy SSR i treningu sportowego w rehabilitacji stawu kolanowego
mgr Szymon Kopko 15 min
16:15 Najczęstsze problemy i niepowodzenia w terapii stawu kolanowego – przypadki kliniczne
mgr Dariusz Straszewski/ mgr Marcin Plenzler 35 min
 
16:50 ZAKOŃCZENIE
 
INFORMACJE ORGANIZACYJNE
 
Termin: 5 września 2014 r. (piątek)
Miejsce: Warszawa | Medyczne Centrum Konferencyjne CEMED | ul. Pory 78
 
Koszt udziału jednej osoby: 
 
• 220 zł brutto (w tym 23% VAT) – zgłoszenie uczestnictwa i wniesienie opłaty do 14 lipca 2014 r. 
• 290 zł brutto (w tym 23% VAT) – zgłoszenie uczestnictwa od 15 lipca 2014 r. 
 
Koszt uczestnictwa obejmuje: udział w szkoleniu, catering, materiały drukowane, dyplom uczestnictwa.
 
Zapraszam do współpracy!
 
Zuzanna Bieńko
koordynator organizacyjny
tel.: +48 22 633 67 37, 515 732 562, z.bienko@cemed.pl
Szanowni Państwo,
 
mamy przyjemność zaprosić do udziału w pierwszym fizjoterapeutycznym sympozjum naukowym poświęconym zagadnieniom stawu kolanowego.
Sympozjum kierujemy głównie do fizjoterapeutów (zarówno tych praktykujących, jak i studentów), lekarzy ze specjalizacją z rehabilitacji, lekarzy ortopedów, trenerów przygotowania motorycznego oraz wszystkich innych interesujących się tematyką leczenia i rehabilitacji stawu kolanowego.
Specjaliści z kliniki Carolina Medical Center – na czele z lek. Robertem Śmigielskim – w jasny i czytelny sposób przedstawią najnowsze doniesienia m.in. z zakresu:
anatomii i biomechaniki – m.in. unikalne materiały filmowe i zdjęciowe z pokazów cadaverowych oraz praktyczne wykorzystanie tej wiedzy w pracy w pacjentem
diagnostyki obrazowej i funkcjonalnej – dlaczego dobry fizjoterapeuta powinien umieć interpretować te wyniki,
postępowania zachowawczego i pooperacyjnego po najczęstszych kontuzjach stawu kolanowego – czyli jak skutecznie pomóc pacjentowi i jednocześnie nie zepsuć dokonań chirurga,
wykorzystania wiedzy osteopatycznej w leczeniu stawu kolanowego.
 
Serdecznie zapraszamy do udziału!
Zespół Carolina Medical Center
 
PROGRAM
9:00 Otwarcie Sympozjum 5 min
9:05 Anatomia i biomechanika stawu kolanowego – aspekty praktyczne w fizjoterapii
mgr Dariusz Straszewski/ mgr Marcin Plenzler 30 min
9:35 Diagnostyka obrazowa stawu kolanowego – czyli jak interpretować wyniki badań na potrzeby fizjoterapii?
dr n. med. Beata Ciszkowska-Łysoń/ lek. med. Marcin Paśnik 35 min
10:10 Diagnostyka funkcjonalna jako istotny element oceny i kontroli efektywności terapii stawu kolanowego
mgr Olga Korbolewska/ mgr Anna Mierzwińska 30 min
10:40 DYSKUSJA 10 min
10:50 Przerwa kawowa 15 min
11:05 Aktualne metody leczenia więzadła krzyżowego przedniego: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Robert Śmigielski 20 min
11:25 Aktualne metody leczenia łąkotek: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Michał Drwięga 20 min
11:45 Aktualne metody leczenia wybranych patologii w stawie rzepkowo-udowym: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Daniel Kopko 20 min
11:05 Aktualne metody leczenia wybranych patologii chrząstki w stawie kolanowym: leczenie zachowawcze oraz najczęstsze procedury operacyjne
lek. Urszula Zdanowicz 20 min
12:25 Biofeedback jako nowoczesna forma terapii stawu kolanowego (wykorzystanie USG, EMG)
mgr Agnieszka Rosińska 15 min
12:40 Wykorzystanie fizykoterapii w nowoczesnej terapii stawu kolanowego
mgr Izabella Awerczuk, mgr Katarzyna Mielnicka, mgr Małgorzata Kowalczyk 20 min
13:00 DYSKUSJA 10 min
13:10 Przerwa obiadowa 50 min
14:00 Rehabilitacja po uszkodzeniu łąkotek–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Marcin Plenzler, mgr Anna Mierzwińska, mgr Małgorzata Kowalczyk 15 min
14:15 Rehabilitacja po uszkodzeniu ACL–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Marcin Plenzler 15 min
14:30 Rehabilitacja po uszkodzeniu stawu rzepkowo udowego–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Magdalena Syrek, mgr Dariusz Straszewski 15 min
14:45 Rehabilitacja po uszkodzeniu chrząstki–planowanie terapii w oparciu o biologię gojenia tkanek oraz rodzaj i miejsce uszkodzenia
mgr Włodzimierz Gulyan 15 min
15:00 Rehabilitacja po endoprotezoplastyce stawu kolanowego
mgr Wojciech Suszczyński 15 min
15:15 DYSKUSJA 10 min
15:25 Przerwa kawowa 15 min
15:40 Wpływ biomechaniki kręgosłupa i miednicy na funkcję stawu kolanowego
mgr Tomasz Jurkiewicz 10 min
15:50 Optymalizacja ukrwienia w okolicy stawu kolanowego
mgr Tomasz Jurkiewicz 10 min
16:00 Elementy SSR i treningu sportowego w rehabilitacji stawu kolanowego
mgr Szymon Kopko 15 min
16:15 Najczęstsze problemy i niepowodzenia w terapii stawu kolanowego – przypadki kliniczne
mgr Dariusz Straszewski/ mgr Marcin Plenzler 35 min
16:50 ZAKOŃCZENIE
 
 
INFORMACJE ORGANIZACYJNE
 
Termin: 5 września 2014 r. (piątek)
Miejsce: Warszawa | Medyczne Centrum Konferencyjne CEMED | ul. Pory 78
 
Koszt udziału jednej osoby: 
 
• 220 zł brutto (w tym 23% VAT) – zgłoszenie uczestnictwa i wniesienie opłaty do 14 lipca 2014 r. 
• 290 zł brutto (w tym 23% VAT) – zgłoszenie uczestnictwa od 15 lipca 2014 r. 
 
Koszt uczestnictwa obejmuje: udział w szkoleniu, catering, materiały drukowane, dyplom uczestnictwa.
 
 
 
 
Zapraszam do współpracy!
 
Zuzanna Bieńko
koordynator organizacyjny
tel.: +48 22 633 67 37, 515 732 562, z.bienko@cemed.pl

Udostępnij

Komentarze

komentarze